
Vaikka vahinkoja ja tuntemattomia asioita voi sattua missä tahansa rakennushankkeessa, olemassa olevan rakennuksen kunnostaminen tuo mukanaan ainutlaatuisia haasteita, joita ei nähdä tyhjästä rakentamisessa. Tarve puuttua johonkin jo olemassa olevaan on yksi kahdesta yleisimmästä haasteesta, jotka kohtaavat minkä tahansa uudistuksen. Ensimmäinen on yleinen epätietoisuus siitä, mitä on jo rakennettu ja mitä pinnan alla piilee. Rakennuksen ikä ja sen kuluminen ovat myös tekijöitä. Remonttien luonteen vuoksi monet ongelmat ilmenevät ja korjataan lennossa, jolloin asiakas ja hankkeen valvonnasta vastaavat henkilöt jäävät joksikin aikaa pimentoon.
Jotkin vaikeudet ovat kuitenkin ennakoitavissa, ja ennen rakentamisen aloittamista voidaan tehdä toimenpiteitä, joilla epävarmuustekijöitä voidaan lieventää, mutta ei kuitenkaan kokonaan poistaa.
Täydellinen selvitys
Ennen remontin aloittamista on tärkeää, että tekninen tiimi tekee remontoitavasta rakennuksesta perusteellisen kartoituksen, johon kuuluu paitsi mittauksia ja suunnitelmien, leikkausten ja korkeusasemien laatimista myös rakennuksen hydrauliikka- ja sähköjärjestelmiä sekä sen rakenteellista nykytilaa koskevien tietojen keräämistä. Alkuperäisten suunnitelmien analysointi ja niiden soveltuvuus valmiiseen tuotteeseen sekä etsintä (reikien etsiminen seinistä) ja tekninen kehitys (kuten skannerit, joilla voidaan etsiä vesijohtoja seinistä) ovat kaikki hyviä lähtökohtia näiden tietojen löytämiseksi. Tällaisesta työstä, joka tunnetaan nimellä as-built, on erittäin tärkeää saada allekirjoitettu raportti, etenkin jos kyseessä on remontti, jossa suunnitellaan esimerkiksi pilarien tai muiden rakenneosien poistamista, jotta se voidaan suojata oikeudellisesti. Korjausrakentamisessa as-built on osa arkkitehdin toimenkuvaa, ja insinöörejä voidaan tarvittaessa pyytää lisäapuun.
Tavoitteena on määritellä selkeästi hankkeen tarpeet ja sisällyttää ne nykyiseen suunnitteluprosessiin
Huolimatta asiakkaiden alkuinnostuksesta aloittaa remontti ajattelemalla viimeistelyä ja sisustamista, on tärkeää aloittaa hanke arkkitehdin kanssa keskittymällä siihen, mitkä ovat sen perheen tai ihmisryhmän tarpeet, joka hyötyy hankkeesta. Käymällä tämän alustavan keskustelun arkkitehti pystyy paremmin laatimaan ehdotuksen, joka vastaa täysin asiakkaan tarpeita, mikä puolestaan tekee hankkeesta tarkemman ja kestävämmän myöhemmille tarkistuksille. Lisäksi as-bult osoittaa, että jälleenrakentamisessa on otettava huomioon olemassa oleva tila ja samalla pyrittävä optimoimaan rakenteelliset ja hydrauliset järjestelmät. Tämä vähentää rakennuksen kunnostamiseen tarvittavaa työmäärää ja säästää sekä aikaa että rahaa. Peruskorjaushankkeen tukena on as-built-vaihe, arkkitehdin allekirjoittama tekninen vastuu ja täydentävien, kuten sähköasentajien, putkimiesten ja rakennesuunnittelijoiden, osallistuminen.
Byrokratian menettelyt
Sen ymmärtäminen, mitkä tarkastus- ja valvontaviranomaiset toimivat kiinteistöllä ja kenen määräykset ja lait säätelevät rakentamista kyseisellä alueella, on ratkaisevan tärkeää ennen kuin kor