Menu
header photo

Paikkojen luominen nuorille tytöille julkisella alueella

Teini-ikäisillä naisilla on vaatimuksia ja käyttäytymistä, jotka eroavat sekä nuorempien lasten että aikuisten vaatimuksista ja käyttäytymisestä. Rakennettu ympäristö ei ole riittävästi mukauttanut tai tukenut tällaista käyttäytymistä, kuten se ei ole tehnyt monien muiden syrjäytyneiden ryhmien kohdalla. Nuorilla on esimerkiksi leikkikenttiä höyryjen purkamiseen, kun taas miehillä ja teini-ikäisillä pojilla on urheilukenttiä, jotka kannustavat terveeseen kilpailuun.

Tämän seurauksena miesten kaltaisten ryhmien, jotka tällä hetkellä valtaavat 80 prosenttia julkisista tiloista, jatkuva valta-asema mahdollistuu, koska suunnittelussa ei oteta huomioon murrosikäisten tyttöjen tarpeita. Teini-ikäisten naisten turvattomuuden tunne julkisilla paikoilla kymmenkertaistuu. Tämä eristäytyneisyys haittaa heidän psykologista, emotionaalista ja koulutuksellista kasvuaan ja vaikeuttaa sitä, että he tuntevat olonsa kotoisaksi julkisissa tiloissa.


Murrosikäiset tytöt tarvitsevat erikoistuneita tiloja, jotka vastaavat heidän erityisvaatimuksiinsa. Tässä yhteydessä tuodaan esiin kolme eurooppalaista ryhmää ja yksilöä, jotta voimme ymmärtää heidän vaatimuksensa ja sen, miten ne voitaisiin täyttää rakennetun ympäristön avulla.

Paikat, joissa voi tavata, hengailla ja seurustellaMake Space for Girls on Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) toimiva voittoa tavoittelematon järjestö, joka tekee tutkimusta ja julkista vuorovaikutusta puolustaakseen puistojen ja julkisten tilojen suunnittelua teini-ikäiset tytöt huomioon ottaen. Susannah Walker, yksi yrityksen perustajista, kertoi: "Kesälomien loppupuolella kaverini ja minulta loppui rahat kesken... ei ollut paikkaa, jonne mennä." Tämä kokemus sai Walkerin keskittymään tutkimuksessaan teini-ikäisten taloudellisiin vaikeuksiin. Sen sijaan, että olisimme vain löhöilleet kotona, menimme leikkipuistoon ja hengailimme keinuissa. Ottaen huomioon, että keinut on yleensä suunniteltu pienemmille kehoille ja sijoitettu paikoille nuoremmille lapsille, "jos teinit käyttävät niitä, heidät koetaan tunkeilijoiksi". Kuten Susanna asian ilmaisee.

Voittoa tavoittelematon tutkimus osoitti, että nuoret naiset pyrkivät luomaan ympäristöjä, jotka kannustavat sosiaaliseen kanssakäymiseen, mutta heidät suljetaan usein pois paikoista, jotka on suunniteltu helpottamaan tällaisia kohtaamisia. Se tarkoittaa sitä, että lapsia kiusataan erilaisuutensa vuoksi ja että aikuisilla ei ole varaa hengailla kahviloissa ja ravintoloissa (joissa lapset seurustelevat). Tarjoamalla nuorille naisille turvallisia ja viihtyisiä paikkoja, joissa he voivat kokoontua, viipyä ja luoda yhteyksiä toisiinsa, Make Space for Girls pyrkii lieventämään niitä "väliinputoajan" tunteita, joita niin monet heistä kohtaavat.

Heidän tutkimustensa perusteella kaupunkien olisi asennettava epälineaarisia istumajärjestyksiä julkisiin tiloihin, kuten puistoihin, virkistyskentille ja julkisille aukioille. Teini-ikäiset naiset tuntevat olonsa mukavammaksi keskustellessaan keskenään istuessaan puoliympyrässä, vastakkain ja porrastetuilla korokkeilla.

Teini-ikäisille naisille on erityisen tärkeää vahvistaa ystävä- ja tuttavaverkostojaan. Susannahin tehtävänä on "yrittää tarjota heille avoimuutta, antaa heille vapautta kaupungissa", ja hän toivoo tämän hyödyttävän murrosikäisiä naisia.


Habitable Zones Active


Flickrumin perusti ruotsalainen arkkitehtitoimisto White Arkitekter tavoitteenaan suunnitella yhdessä teini-ikäisten naisten kanssa julkisia paikkoja, jotta saadaan aikaan toimivampia ja tasa-arvoisempia ympäri

Go Back

Comment

Blog Search

Blog Archive

Comments

There are currently no blog comments.