Menu
header photo

Rakennusala kantaa suuren vastuun ilmastonmuutoksesta.

Ilmastonmuutoksen todellisuus näkyy joka päivä ilmastokatastrofien lisääntymisenä kaikkialla maailmassa. Lisäksi IPCC:n viimeisimmässä raportissa mainitaan "käännekohdat", joista alkaen ilmastonmuutos voi muuttua äkilliseksi ja peruuttamattomaksi.

Viime vuosikymmenen aikana on saavutettu hyvin vähän Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteessa pitää ilmaston lämpeneminen alle 1,5 celsiusasteen. Johtavat ilmastotutkijat ovat puhuneet, ja he ovat yksimielisiä: 2020-luvulla ratkaistaan, selviääkö planeettamme vai ei. Koko maailman päästöjen on saavutettava korkein pisteensä vuoteen 2025 mennessä, ja sen jälkeen niiden on vähennyttävä 43 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Ilmasto-ongelmasta eniten vastuussa olevien teollisuudenalojen päästöjen vähentämisen on näin ollen oltava kiireellinen ensisijainen tavoite. Rakennusala kantaa suhteettoman suuren osan tästä taakasta, sillä rakennukset aiheuttavat noin puolet kaikista vuosittaisista maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä, ja niiden määrän ennustetaan yli nelinkertaistuvan vuoteen 2060 mennessä, mikä vastaa uuden New Yorkin rakentamista joka kuukausi seuraavien neljän vuosikymmenen ajan.

Rakenteiden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on välitön välttämättömyys.
Sekä uusien että olemassa olevien rakennusten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävät toimet ovat olennaisen tärkeitä, samoin kuin toimenpiteet energiankäytön vähentämiseksi ja käytetyn energian laadun parantamiseksi. Lähes 30 prosenttia maailman vuotuisista hiilidioksidipäästöistä johtuu rakennusteollisuudesta.



Rakennusprosessin aikana "sisäänrakennetun" hiilen määrän vähentäminen on myös ratkaisevan tärkeää. Perinteiset arviot sisäänrakennetusta hiilestä olivat liian alhaisia. Niiden osuus kokonaispäästöistä on ylimääräiset 20 prosenttia, ja ne ovat keskeinen vipuvoima maailmanlaajuisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen nopeuttamiseksi. On totta, että hiilidioksidipäästöt muodostavat peruuttamattoman päästöhuipun heti hankkeen alussa, toisin kuin toiminnalliset päästöt, jotka jakautuvat rakenteen elinkaaren ajalle ja joita voidaan pienentää ajan myötä rakennuksen ja energiajärjestelmän muutoksilla.

Sisällytetyn päästön vähentäminen edellyttää uuden rakentamisen lykkäämistä aina, kun se on mahdollista, ja olemassa olevien rakenteiden parempaa hyödyntämistä; esimerkiksi tuoreen tutkimuksen mukaan tyhjien asuntojen osuus Ranskassa nousee 8,3 prosenttiin vuonna 2021. Tämän seurauksena asuntojen määrä maailmassa on nyt lähes 3 miljoonaa, kun se vuonna 1982 oli 1,85 miljoonaa.

Tuhoisaa "purkaminen/uudelleenrakentaminen" -kiertoa voidaan osittain lieventää kannustamalla sopeutuvaa uudelleenkäyttöä koskevia aloitteita ja asettamalla rakennusten parantaminen etusijalle. Kun tarvitaan uudisrakentamista, on siis ratkaisevan tärkeää rakentaa pitkällä aikavälillä. Monissa tuhoutuneissa rakennuksissa ei todellisuudessa ole rakenteellisia ongelmia. Yleensä ne puretaan, koska niiden ulkoasu ja tyyli ovat vanhentuneita. Siksi on ratkaisevan tärkeää käyttää modulaarista/joustavaa suunnittelua, jotta rakennetta voidaan mukauttaa tulevaisuudessa ja lisätä sen pitkäikäisyyttä.

Lopuksi on tärkeää maksimoida materiaalien käyttö ja miettiä sellaisten rakennusmateriaalien käyttöä, jotka tuottavat vähemmän päästöjä, kuten puutavaraa ja biopohjaisia tuotteita. Eri puolilla maailmaa toteutetaan parhaillaan useita uraauurtavia aloitteita sisäisten hiilipäästöjen vähentämiseksi. Yksi tällainen konsepti on Pariisissa sijaitseva Porte Montreuil, joka voitti C40 Reinventing Cities -kilpailun. Tästä 35 hehtaarin tontista tulee kaupungin ensimmäinen nettonollayhteisö. Rakentamisess

Go Back

Comment

Blog Search

Blog Archive

Comments

There are currently no blog comments.